1 Decembrie reprezinta ziua nationala a Romaniei, adoptata ca si zi nationala a tarii noastre in anul 1990. Sarbatoarea comemoreaza Adunarea de la Alba Iulia si unirea provinciilor Transilvania, Banat, Crisana, Maramures si Satmar cu Regatul Romaniei, sarbatorita la 1 decembrie 1918.
Astazi, la 96 de ani de la 1 decembrie 1918, cand am ajuns in era digitala, suntem inconjurati de tehnologie la tot pasul. Calculatorul si telefonul mobil fac parte din viata noastra, dar poate cel mai important, retelele sociale au luat o curba ascendenta in acest peisaj. Dorim sa facem o scurta analiza a ceea ce inseamna pentru noi, dar si cateva cifre interesante despre retelele sociale in 2014.
Date demografice despre social media
Retelele sociale reprezinta o aglomerare de tweet-uri, share-uri si continut. Sunt folosite de toata lumea, de la tineri, parinti si chiar bunici. Orice colt al internetului este acoperit de social media.
Ca sa impartim aceste date, analizam care sunt grupele de varsta cele mai avide de retele sociale, in ce tari este Facebook ce mai mult accesat dar si procentul celor care intra de pe telefonul mobil pe paginile de socializare.
1. 72% dintre utilizatorii de social media sunt in acest moment activi
2. Cea mai mare activitate o au tinerii cu varste cuprinse intre 18-29 de ani cu o activitate de 89%
3. Cei cuprinsi in media de varsta 30-49 ani reprezinta 72%
4. Din nisa 65 de ani, + 43% folosesc social media
5. O medie de 60% din grupa 50-60 de ani sunt activi pe social media
6. Intr-un top 3 al mediei petrecute in reteaua Facebook pe ora, cetatenii SUA petrec 16 minute, australienii - 14 minute si britanici - 13 minute.
7. 71% dintre utilizatori acceseaza retelele sociale de pe telefonul mobil.
Conceptia conform careia social media este folosita doar de tineri ar trebui lasata deoparte.
Facebook ramane “copilul de aur” al social media, dar exista cativa analisti care prezic ca, pana in 2016 Google+ va surclasa Facebook la “share-urile sociale”.
Cateva date statistice despre Facebook arata asa:
1. In prezent exista peste 1.15 miliarde de utilizatori Facebook
2. Peste 1 milion de pagini web pot fi accesate folosind optiunea de logare cu contul de Facebook
3. 23% dintre utilizatori se logeaza pe platforma de cel putin 5 ori pe zi
4. 47% dintre americani au declarat ca Facebook este reteaua care ii influenteaza cel mai mult cand vine vorba de o achizitie.
5. 70% dintre marketeri folosesc Facebook pentru a castiga noi clienti
Google+
Pentru cei de la Google, adunarea de cifre pentru reteaua sociala Google+ a fost mereu o provocare. Desi nu este foarte populara aceasta retea la noi in tara, in afara, aceasta aduna din ce in ce mai multi fani.
Iata cum arata ultimele raportari:
1. In acest moment sunt peste 1 miliard de conturi active pe Google+
2. Reteaua a ajuns la 358 milioane de useri activi in fiecare luna
3. Google+ creste cu 33% pe an
4. In 2012 pe segmentul de varsta 45-54 ani a cunoscut o crestere cu 56%.
Avand in vedere ca aceasta retea a fost lansata acum 3 ani, datele de mai sus reprezinta un succes pe mai multe niveluri. Deci, cei de la Google ar trebui sa fie foarte fericiti cu investitia facuta, din moment ce valoreaza cu 500 de milioane $ mai mult decat investitia initiala.
Am prieteni care sunt mari fani ai Twitter-ului. Nu ii intereseaza deloc de Facebook, nu stiu ce se intampla pe restul retelelor sociale, pentru ca isi petrec toata ziua tweet-uind si dand retweet-uri postarilor celor pe care ii urmaresc. Personal, pe mine nu m-a prins aceasta retea, dar este doar optiunea mea. Deci, ce se intampla in Twittosphera?
1. Reteaua are peste 550 milioane de useri inregistrati
2. 34% dintre marketeri folosesc Twitter-ul pentru a atrage lead-uri
3. Twitter a avut cea mai mare crestere a unei retele sociale, cu 44% intre 2012-2013
4. Exista 215 milioane de useri activi in fiecare luna
Twitter a facut cateva modificari in ultimele luni care au facut reteaua sociala sa fie mai vizuala si mai captivanta. Asa ca incearca sa folosesti cat mai mult reteaua in interesul business-ului tau.
Ceilalti
Nu am mentionat nimic despre celelalte canale sociale, la fel de importante ca cele de mai sus. Acestea includ: Pinterest, Instagram, LinkedIn, YouTube, Tumblr, Vine, Slideshare si multe altele. Mai multe despre celelalte retele sociale poti citi si aici.
Anul care urmeaza, se asteapta ca social media, axata mai mult pe vizual, sa aiba cresteri spectaculoase.
Asa ca tineti un ochi pe acestea doua:
1. Pinterest – cu peste 20 de milioane de utilizatori activi lunar
2. Instagram – peste 150 de milioane de utilizatori activi lunar.
Mai jos este un infografic facut de cei de la Search Engine Journal. Initial publicat in 2011, apoi upgradat dupa 2 ani cu noile informatii aparute, acesta arata cum social media a devenit un mod de viata pentru cultura online, schimband modul in care comunicam cu familia, colegii si cu brandurile preferate.
Oare cum o sa arate social media peste alti 96 de ani…sau ce va fi atunci?
Surse: http://ro.wikipedia.org
http://ro.wikipedia.org
http://www.jeffbullas.com