Istoria Lorem Ipsum

Istoria Lorem Ipsum
 

Ce este Lorem Ipsum?


Lorem Ipsum este "dummy text", un text standard folosit in DTP si de web designeri pentru a simula casetele de text si a usura evaluarea designului atunci cand creeaza situri noi si au nevoie de text de "umplutura". E un fapt bine stabilit ca cititorul va fi sustras de continutul citibil al unei pagini atunci cand se uita la asezarea in pagina. Scopul utilizarii a Lorem Ipsum, este acela ca are o distributie a literelor mai mult sau mai putin normale, fata de utilizarea a ceva de genul "Continut aici, continut acolo".

Istoria


A fost folosit incepand cu anul 1500 si era utilizat in tipografii de catre culegatori. In prezent, datorita aparitiei si utilizarii globale a calculatoarelor, textul Lorem ipsum este o modalitate mai realista de indicare a locului unde va fi text intr-o pagina si se foloseste atat in tipografii, web design cat si in design pt logo-uri, stampile, etc.

Desi in aparenta textul Lorem ipsum pare a fi lipsit de sens, fragmentul original este mai vechi de 2000 de ani si se regaseste in lucrarea lui Cicero De Finibus Bonorum et Malorum, care dateaza din anul 45 iC. Descoperirea originii indepartate a acestui text ii este datorata lui Richard McClintock, profesor de limba latina la colegiul Hampden-Sydney din Virginia, Statele Unite ale Americii, care a cautat unul dintre cuvintele rare regasite in lipsum - consectetur - gasindu-l, alaturi de pasajul integral, in lucrarea lui Cicero. Astfel, "lorem ipsum" este de fapt o versiune trunchiata pentru dolorem ipsum.

Pasajul integral a lui Cicero este: „Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit ...”, ceea ce s-ar traduce astfel: „Nimanui nu-i place durerea in sine, nici nu o cauta sau o doreste, deoarece este durere...”

Paragraful clasic


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.


Puteti gasi acest generator de “dummy text” pe urmatoarele site-uri: www.lipsum.com, www.lorem2.com dar si www.lorem-Ipsum.info

Referinte: WikipediaSe incarca ...